Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Trükkök

123-training-dogs.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Kutyánkat bármilyen korban elkezdhetjük tanítani, de persze figyelemmel kell lenni az életkorára. Én a kiskutyámat 8 hetes korában, rögtön másnap elkezdtem tanítani, hogy hozzám került, de ilyen kicsiként még nem szabad nagy csodákat várni tőle, mert tulajdonképpen egy kisbaba. Ilyen fiatal korban sokszor, pár percet tanítsuk, és ahogy öregszik, úgy lehet növelni a gyakorlások időtartamát. Bár, én a most már felnőtt kutyámmal sem gyakorlok fél óránál többet egyszerre, mert tudom, hogy ez az az időkorlát, amin belül még képes teljesen rám figyelni, és amíg nem kezdi el unni. Egy nap persze lehet többször fél órát is tanítani, de neki is szüksége van a pihenésre.

Az életkorát figyelembe kell venni a tanítani kívánt trükkök előtt is, mert egy alig 3-4 hónapos kutyával nem ajánlatos pl ugratásokat, valamint két lábra állást gyakoroltatni, mert nagyon megterheli az ízületeit, és ez a későbbiekben komoly gondot okozhat.

Az ugratásokat, és a két lábra állást minimum 8 hónaposan, de inkább egy évesen lehet elkezdeni tanítani

És, az egyik legfontosabb dolog, a jutalmazás. Kutyánkat sokféleképpen jutalmazhatjuk, attól függően, hogy mit szeret. Az enyém teljesen odavan a jutalomfalatért, és kevésbé érdeklik a játékok, ezért én jutalomfalatot használok. A jutalomfalat lehet bármi, amit a kutyánk szeret, de célszerű puha, apróra vágott étellel kínálni, mert ezt rögtön lenyeli, és nem rágcsálja. Ezáltal sem zökken ki a ritmusból. Nálam a legjobban a karikára vágott virsli, a kockára vágott párizsi, valamint a sajt az, ami a leghatékonyabb.

De, vannak kutyák, akik inkább apportosak, ők jobban örülnek egy eldobott labdának, mint a falatoknak.

De, jutalmazhatunk egyszerűen egy kis simogatással is, bár szerintem csak simogatással kevés kutya motiválható. Ezeket ki kell tapasztalni, és a leghatékonyabbat használni

A trükkök tanítása egy kutya életében nem létfontosságú, de szerintem nagyon hasznos. Trükkök tanítása által kutyánkat könnyedén lefáraszthatjuk szellemileg, agyilag, ami segíti a gördülékeny együtt élést.

Természetesen a fizikai fárasztás is nagyon fontos, annak is nagyon sok módja van, közös nagy túrák, futás, biciklizés, különböző kutyás sportok,  de ezekre egyenlőre nem tervezek részletesebben kitérni, mert az oldalam a trükkökről szól.

A trükkökkel saját magunk, és kutyánkat is elszórakoztathatjuk, és ha ügyes párost alkot gazda és kutya, akkor akár bemutatókon, és versenyeken is megmutathatják tudásukat.

Én, amikor megvettem a kutyámat nem terveztem vele semmi komolyabbat, csak az alapok megtanítását, de egyszerűen elragadott a hév, és egyre több és több dolgot akartam neki tanítani. Szerencsére ő is nagyon élvezi, és nagyon jó párost alkotunk. Voltunk már bemutatókon, ahol nagyszerű érzés, mikor kiállhattok, és a sok gyakorlás eredményét megmutathatod gyerekeknek, felnőtteknek, és mindenki élvezi amit csináltok, és a bemutató után odajönnek, és érdeklődnek, hogy mit hogy, és hogyan tanítok meg neki. Ez is nagyon motivált az oldal létrehozásában, mert amikor már a 20. ember kérdezi meg egy trükk tanításának menetét, akkor már fárasztó ismét elmondani, vagy leírni, így úgy gondolom, hogy ezzel az oldallal leegyszerűsítem a magam, és mások dolgát is. :)

A trükkökkel, de még inkább a tanítással kapcsolatban fontos tudni, hogy ezt azért csináljuk, hogy mind a ketten szórakozzunk. Ha úgy érezzük, hogy a kutyánk nem tud koncentrálni, vagy mi nem vagyunk a tanítás alatt elég türelmesek, akkor hagyjuk abba. Nem szabad, hogy a kutya rossz élményekkel párosítsa a tanulást, mert az a későbbiekre is befolyással lehet.

A tanítást mindig akkor hagyjuk abba, amikor a kutya még élvezi, és mindig úgy fejezzük be, hogy az utolsó trükköt még sikeresen végre hajtsa a kutya, ezzel is megerősítve benne a pozitív élményeket. Az utolsó trükk után kapjon jó nagy dicséretet, akár szóban, simogatással, vagy jutalomfalattal, a lényeg, hogy örülj annak, hogy milyen ügyes volt a gyakorlás alatt.

Ha leültök gyakorolni, és a kutya nem érti, hogy mit vársz el tőle, ne őt hibáztasd, hanem gondolkodj el rajta, hogy mit csinálsz rosszul, hogy lehetne egyszerűbben a tudtára adni azt, hogy tulajdonképpen mit is vársz el tőle. Ha ezek után sem megy a dolog, akkor szüneteltesd be a gyakorlást, mert te is frusztrált leszel, és ezáltal a kutya is. Gyakorlás közben soha ne szidd le, ha valamit nem ért, mert akkor még jobban összezavarod.

.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Walther bauersfeld straße 37

(Sümegi sára , 2017.04.22 10:23)

Nagyon szeretem a kutyákat

Ugatás stop

(Bea, 2016.01.09 11:41)

Szia!

Ma találtam az oldalad és nagyon tetszik :) Másfél éves keverék kutyusom van és nem nagyon tudtam, hogy kezdjek neki a tanításának. Az alapokat segítséggel megtanultuk (behívás, ül, fekszik, lábhoz), de nem tudtam hogyan tovább. A pacsit sehogy sem tudtam megtanítani neki, de a leírásod alapján kb negyed óra alatt már ment.
Arra nincs véletlenül ötleted, hogy az ugatás abbahagyását hogyan lehet elérni nála? Ugat mindent (főleg a tvben és nem akarja abbahagyni)

Segítséged előre is köszönöm.

Re: Ugatás stop

(Botiss, 2016.01.25 07:52)

Szia!
Köszönöm a kedves szavakat, nagyon jól esnek :) :)
Volt nálam egy kutyus szocializációra, ő is mindent az égvilágon ugatott, de nem akármilyen módon, néha kellemetlen volt vele mások közé bemenni, mert tudtam, hogy úgy is előtör belőle a kisördög.
Nekem úgy sikerült mérsékelni a dolgot, hogy kihasználván a nagy száját, direktbe megtanítottam ugatni, hogy vezényszóra kezdje el, és amikor már stabilan ugatott ha kértem, akkor hirtelen rászóltam éles hangon, hogy csönd! ő meglepődött, elhallgatott, és az alatt a pillanat alatt, amikor elhallgatott azonnal rádicsértem, és jutalmaztam. ha utána folytatta megint rászóltam, ha megint abbahagyta, akkor megint jutalom. és a csendben töltött időket szépen húztam ki, szóval először ha egy pillanatra elhallgatott akkor is kapott, utána már csak akkor, ha legalább 5 mp-ig csendben volt és így tovább.
Amikor a nem kívánt helyzetben ugat, akkor mindig szólj rá, de amikor rászólsz akkor ő hagyja is abba, ha a rászólás ehhez nem elég, akkor zökkentsd ki, csípd meg az oldalát, bökdösd oldalba, hogy eltereld a figyelmét. és ha már nem ugat, akkor mint írtam, a dicséret ne maradjon el. :)

Tanácsot kérek

(Patrik , 2015.11.02 17:22)

Született nálunk kiskutya. Hány hónapos korban érdemes tanítani arra hógy vissza hozzon egy botot vagy labdát. Valamint hogyan lehet erre tanítani.

Re: Tanácsot kérek

(Botiss, 2016.01.25 07:46)

Szia!
Gyakorlatilag bármikor elkezdheted tanítani, annyira kell odafigyelni, hogy amíg kicsi ne terheld le túlságosan. Mindig akkor hagyd abba, amikor még mindent tökéletesen csinál, a pozitív élmények végett, és utána had pihenjen.

old .kossuth.u.17

(dominika, 2015.11.12 15:32)

Re: old .kossuth.u.17

(dominika, 2015.11.12 15:34)

nagy korba hogy lehet tanítani??????

toth.kriszti71@gmail.com

(Kriszti és Angel, 2015.05.18 16:02)

Szia, én csak szeretném megköszönni Neked, hogy létrehoztad ezt az oldalt. Fantasztikus csajszi vagy és gyönyörű a kutyád is.
Én két hónapja fogadtam örökbe egy labi lányt (4 éves). Nagyon élvezzük mindketten az általad is leírt feladatok, trükkök tanulását. Iskolába is járunk és hétről-hétre többet tudunk.
Nekünk nagyon sokat segítettél eddig is és szerintem a folytatáshoz is többször elolvasom a tanácsaidat.
Köszönöm

Segítséget szeretnék kérni

(Viki, 2015.01.17 01:42)

Szia. Neke van egy 3honapos Nyugat Szibériai lajka kutyám, és a segítséged ill. Tanácsod szeretném kérni a behivassal kapcsolatban. Már nagyon sok mindent próbáltam. De kb. Szépen szólva le se sz*rja hogy ott vagyok és hozzá szólok. Még akkor is ezt csinálja ha nincs senki a közelben. Hiába megyek ellenkező irányba, hiába fogja meg valaki, hiába marasztalom helyén és úgy hívom semmi. Itthon a lakásban meg nagy nehézségek árán de hozzám jön olyankor jutalmazom is virsli kocka és simi. De ezt kb két naponta egyszer tudom elerni. S azért kérek segítséget mivel velem ilyen még sosem fordult elő. Előző kutyám is csak 1 hónapos volt mikor hozzám került és 2nap alatt olyan szinten betudtam hívni hogy póráz nélkül mehettünk akárhova. S ha játszott mással akkor is lazán behivtam volt mikor elég volt kohinteni egyet és jött. Ő egy keverék volt. Tehát ha tudnál nekem segíteni akkor azt megköszönném.

Re: Segítséget szeretnék kérni

(Botiss, 2015.03.09 09:58)

Szia!
Szerintem az lehet a baj, hogy nincs meg a rendes kötődés.
A helyedben olyanokat csinálnék, hogy pl csak kézből eteted, séták alkalmával, és ha oda megy hozzád, akkor kap enni, ha nem megy oda, akkor nem. És mivel hogy sétánál van az etetés ezért elég éhes lesz ahhoz, hogy belássa, hogy neki jobb, ha odamegy. Sok közös program, amiben legyen benne közös lustulástól kezdve minden. Próbáld ki azt is, hogy nem csak kajával hívod, hanem játékkal, ha nem akar menni próbáld meg játékra odainvitálni, stb.
Olyanokat is csinálnék a helyedben, hogy ha csak úgy odamegy hozzád akkor is dicsérj rá, ha van nálad jutalom akkor add oda, és mondd hogy ügyes hozzám!
Idővel összeköti, hogy ha odamegy hozzád, akkor neki az jó.
Még nagyon fiatal kutya, szóval biztos, hogy javulni fog a helyzet