Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


41. Szemét kidobása

Ehhez a trükkhöz kell néhány alap, amit a kutyának tudnia kell.  (tárgy megfogása, hozása, illetve letétele)

Én egy játékával, és egy kis tállal kezdtem el a gyakorlást. Kiadtam neki, hogy fogja meg, hozza ide hozzám, és tegye le. Amikor épp kiköpte a játékot, a szája alá tettem a tálat, és amikor bele esett kiadtam az új vezényszót, ami nálam a nem túl fantáziadús "Bele" lett, és azonnal kapta a klikket, meg a jutalmat.

Amikor mellé esett azt figyelmen kívül hagytam, és újra megkértem, hogy fogja meg, és köpje ki. Ha beleesett a tálba, akkor klikk+juti.

(eleinte mindig a szája alá tettem a tálat, hogy biztos, hogy beletaláljon, majd egyre ritkábban, és amikor kezdi érzékelni, hogy a juti csak akkor jár, ha beletalál, akkor már nem nyúlok a tálhoz)

Amikor nagyjából összekötötte, hogy a klikk akkor jár, ha beleesett a tárgy a tálba, akkor már elkezdett ő is arra figyelni, hogy beledobja. Ha Mellé esett újra kezdtük, ha beletalált nagy jutalom.

Aztán nehezítésként mindig egyre távolabb tőlem helyeztem el a tálat ( a tálat is, meg a játékot is cserélgetem gyakorlásoknál, hogy ne azzal kösse össze a dolgot, hogy a sárga játékot a kis fehér tálba kell dobnom, hanem azzal, hogy meg kell fognom valamit, és bele kell dobnom valamibe) illetve a játékot is egyre messzebb dobálgatom, hogy többet kelljen mennie érte, meg hogy egyértelmű legyen neki, hogy a jutalom csak akkor jár, hogy ha bele teszi a tárgyat a tálba.

Amikor ez már fixen megy, akkor a játékát a kukába dobatom bele. ha a kukába is szépen kidobálja a játékát, akkor kezdem ismeretlen tárgyakkal, pl tényleges szeméttel a folyamatot. Ha már mindent beledob a kukába, amit mutatok neki, akkor megtanulta a trükköt, és lett egy kis személyes takarítónk :)

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Apport és hasonlók

(Bogi05, 2015.07.23 16:16)

Szia! Te megtanítottad apportozni Kirát? Mert én próbáltam megtanítani legalább egy kutyámat is, de a kaján kívül SEMMIT nem hajlandóak elvenni a kezemből.
A 101 kutyatrükk alapján próbálom őket tanítani erre a trükkre, és Morzsa utána is szalad a labda után, de nem fogja meg és nem is hozza vissza.


Te el tudnád nekem mondani, hogyan kell megtanítani a kutyát arra, hogy megfogjon a kezedből valamit?
Köszi a megértésed.:)