Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


40. Ölbe ugrás ( elkapás)

Ez a trükk nálunk a kutyám saját fejlesztése.

Rögtön azután tanulta meg, ahogy megtanult a hátamra ugrani.

Úgy nézett ki a dolog, hogy kiadtam neki, hogy ugorjon át a lábam fölött, de szerintem kicsit megkeverte a ’fellel’ amikor is a hátamra áll, és ugrás közben ráállt a kinyújtott combomra, én meg reflexből alátettem a kezem,és így elkaptam.

Ez a trükk annyira megtetszett neki, hogy amikor megkértem, hogy ugorja át a lábam, egyfolytában az ölembe ugrott, és kaptam az alkalmon, mert mindig is szerettem volna neki ezt megtanítani, gyorsan vezényszót rendeltem mellé, és jutalmaztam, amikor az ölembe ugrott.

Ma már annyira továbbfejlesztette a dolgot, hogy kiadom a vezényszót, és ügyesen ugrik az ölembe J

A vezényszavam az lett, hogy „ölbe/ölbe fel”

Azt nem hiszem,hogy sok más kutya is így megtanulná magától a dolgot, ezért ha nekem se így adódott volna a lehetőség, akkor a kialakult helyzetet nézve úgy tanítanám meg neki ezt,hogy ugyan ezzel a lábkinyújtásos átugrós trükköt kérném tőle, csak annyit módosítanék a dolgon,hogy megpróbálnám elérni,hogy dobbantson a lábamról.

 

( a dobbantásos ugrást úgy tanítottam meg neki, hogy letettem elé egy tárgyat, amire mondtam,hogy hopp, felugrott, de rögtön vezettem is tovább a kezemmel. Pár alkalom után vezetgetés nélkül is felugrik, majd rögtön le, és amikor ez így megy neki, mondtam,hogy „dobbant” és megtanult valamire ráugorva átugrani dolgokat, így a lábamat is)

 

Ha a dobbantást megtanulja akkor utána már nem hiszem,hogy nehéz elérni,hogy eltudjuk kapni.

Adjuk ki a dobbantva ugrást a lábunkon úgy,hogy nem nyújtjuk ki a lábunk,csak megemeljük  úgy,hogy a combunk felhúzzuk, de az alsó lábszárunk lóg. Ha ügyesen megtanulta a kutya a dobbantós ugrást, akkor a combunkról fog majd dobbantani.

Célszerű helyből kérni az ugrást,mert nekifutásból nehezebb elkapni.

Amint felugrik, és a lábai a combunkon vannak, akkor nyúljunk alá, és próbáljuk meg elkapni.

Ügyeljünk arra,hogy ha a kutya megijedne,akkor ne kapjuk el,csak tegyük alá a kezünket, hogy szokja az új helyzetet.

Illetve,ha túl nagy lendülettel ugrik, és nem tudjuk rendesen elkapni,akkor ne próbáljuk meg a levegőben tartani,mert elejthetjük, és a kutya megsérülhet.

Próbáljuk meg úgy elkapni, hogy a mellkasa alá, és a feneke alá nyúlunk, úgy,hogy a lábai a kezünk belső részére essenek, mert így nem nyomjuk meg a hasát sem.

 

Ha ügyesen eltudjuk kapni néhány alkalommal, akkor rendeljük hozzá a vezényszót is, és ne felejtsük el nagyon megjutalmazni.

 

 

Ezt a trükk leírási menetet egy közepes testű kutyához tudom elképzelni,a kistestűek nem hiszem,hogy a mi álló helyzetünkben felhúzott lábunkra fel tudnának ugrani,úgy hogy még nem nagyon tudják a feladat célját bár,sose lehet tudni.

Velük megpróbálhatjuk ugyan ezt, csak guggolja, és fokozatosan emelkedni.
Az ölbe ugrás náluk sem jelenhet gondot, mivel ismerek kistestűt, aki helyből a gazdi ölébe ugrik.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Zalaegerszeg

(Rita, 2015.08.25 12:30)

Szia!

Először nagyon köszönöm ezt az oldalt, nagyon hasznos és érthető minden leírás :) Nekem egy 4 hónapos labrador kutyusom van. Már több trükköt tud, nagyon okos: ül, fekszik, ugat, tovább/gyere (séta közben), erre (az út szélén sétálok, és ha az út közepe felé veszi az irányt, így hívom az út szélére) pacsi, ötös és ingerszegény környezetben tudja a marad vezényszót is.
Segítségedet abban szeretném kérni, hogy séta közben (pórázon vezetve sétálunk napi rendszerességgel) ne fusson oda/ne akarjon odafutni, s közben húznia pórázt a szembe jövő emberekhez, vagy épp a kerítésen belül ugató kutyához. Hogyan legcélszerűbb és hatékony erre megtanítani? Ilyen esetben szoktam neki mondani, hogy NEM, TOVÁBB... Ez így jó megoldás lehet, csak idő kell hozzá (az elmúlt napokban már sokkal jobban ment, mint korábban)? Ilyenkor a jutalomfalatra nem reagál.
A másik kérdésem pedig az, hogy séta közben ha húz, akkor valóban az a megoldás, hogy hirtelen hátrafordulok és elindulok abba az irányba? De közben húzom magammal szegényt? Más megoldás nincs? Vagy ez neki nem rossz, csak én érzem kegyetlen megoldásnak? Eredményét végülis látom, egy-egy ilyen eset után, talán hamarosan már magától rájön, nem érdemes húznia?

Nagyon köszönöm előre is a választ!