Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


4. Behívás

 

 

A behívás a legfontosabb dolog, amit a kutyának tudnia kell, mert hogy ha elengedjük egy nyílt területen, és bármi veszélyes dolgot vélünk látni, akkor fontos, hogy egy szóra visszajöjjön hozzánk a kutya, hezitálás, és habozás nélkül. A tökéletes behívás akár életet is menthet.

A behívást is sok féleképpen lehet gyakorolni.

Nálunk a kutyaiskolában úgy néz ki a behívás gyakorlása, hogy az egyik kiképző megfogja a kutya pórázát, a gazdi elszalad, közben hívja a kutyát a "hozzám" vezényszóval, és amikor már távol van a gazda akkor a kiképző elengedi a kutyát, aki a gazdi után szalad. Amint a kutya odaér hozzánk meg kell jutalmazni.

Ha csak egyedül vagyunk, és nincs aki segítsen, akkor is lehet gyakorolni, akár helyben maradásból is. leültetjük a kutyát, kiadjuk a marad vezényszót, elmegyünk távolra a kutyától, és kiadjuk a hozzám vezényszót. Ha a kutya odaszalad meg kell dicsérni.

Úgy is gyakorolhatjuk, hogy ha kutyánk nem ránk figyel, akkor elkezdünk a kutyával ellentétes irányba szaladni, és futás közben kiadni a "hozzám" vezényszót. A kutya utánunk fog szaladni.

A behívás után mindig meg kell jutalmazni a kutyát, hogy tudja, ha hívásra visszamegy akkor jó dolog fog vele történni.

Ha elszalad tőlünk a kutyánk, és a hozzám vezényszóra sem jön vissza, akkor ha később, akár sokadik szólás után visszamegy se szidjuk le, ne büntessük meg.. Ha elszalad, és nem akar visszajönni, akkor az első hozzám után menjünk a kutya után,(ne szaladjunk, hanem nyugodtan közelítsük meg)  és ha utol érjük fogjuk meg a grabancánál fogva, és szidjuk le. Így nem fogja azt hinni, hogy a "hozzám" miatt kapta a büntetést, és tudni fogja, hogy ha nem megy vissza a gazdihoz, akkor annak következménye lesz.

 

Az utóbbi idők tapasztalatai után kibővítem ezt a részt. Bár nem teljesen behívás, de jó gyakorlat arra, hogy a kutya figyeljen ránk. Ha olyan helyen vagyunk, ami a kutyának nagyon izgalmas, mert rengeteg új inger éri, és előre megy, sok-sok méterre is akár, akkor el szoktam játszani, hogy elbújok a kutya elől. Időközönként hátra néznek, hogy megvagyunk-e még, és ilyenkor,ha azt látja, hogy hoppá, a gazdi eltűnt, akkor vissza fog jönni, és keresni fog minket. Én hagyni szoktam, hogy megtaláljon, vagy ha láthatóan nagyon megijed, hogy egyedül maradt az erdő közepén ( mi nekünk az erdei séták az ilyen helyzetek gyakorlására ideális helyek), akkor szoktam szólni neki, hogy itt vagyok. Egy séta alatt 2-3X eljátszom, és ezek után nem siet annyira előre, és sokkal jobban figyel rám.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.