Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


39. Hátra felugrás (Ugrás a gazdira)

Ez a trükk nagyon látványos, ám nem minden kutyának és gazdának javaslom. Az én kutyám 25 kg, és még szerintem ő határ eset, de ennél nehezebb kutyával már nem biztos,hogy be merném vállalni. De,ez persze minden gazdi saját döntése,hogy mi az, amit mind ő mind a kutya képes teljesíteni.

Én ezt a trükköt úgy tanítottam meg, hogy kerestem egy jó nagy ládát, amire megtanítottam a  kutyát,hogy ugorjon fel 4 lábbal.

Így megjegyzi a vezényszót is, és egyensúlyozni is gyakorol egy kicsit.

Aztán ahogy egyre jobban megy neki a dolog, úgy változtatom a tárgyak nagyságát.

Hol magasabbra ugrattam fel,hogy egyre kisseb felületekre,hogy tudja, hogy a vezényszó minden esetben ugyan az, és törekedjen arra,hogy fenn is maradjon a tárgyon.

Amikor már úgy látom,hogy tudja,hogy mi a feladat akkor letérdelek a földre, rácsapok a hátamra, és kiadom a vezényszót.

Az én kutyám egyből megértette a dolgot, és fel is ugrott a hátamra. Óriási dicséret neki, és halmozzuk el jutalommal,  mivel nem kis dolgot teljesített nekünk. (lehetőleg úgy jutalmazzuk,hogy a hátunkon van)

Egy darabig gyakoroljuk vele így térdelve a dolgot, hogy ő is megszokja,hogy a hátunk nem olyan stabil, mint az eddigi tárgyak, illetve mi is tapasztaljuk ki, hogy mik azok a pontok,ahol még egyensúlyban vagyunk.

Nehezíthetjük a dolgot azzal,hogy néha egy kicsit bemozgunk, mert amikor már két lábon állunk akkor még annyira se leszünk stabilak, mint most.

Aztán szépen lassan elkezdhetünk felemelkedni a földről, és elérni hogy a kutya akkor is a hátunkra ugorjon, ha mi csak lehajolunk.

Előre bocsátom,hogy a tanulási fázisban célszerű egy kicsit vastagabb felsőt viselni, mert én elkövettem azt a hibát,hogy egy szál pólóban gyakoroltam a kutyával, és ennek meg is lett a nyoma,amikor elvesztette az egyensúlyát, és megcsúszva leugrott rólam.

Ez a trükk nekünk 2 napba került,szóval annyira nem vészes a megtanítása, mint amennyire tűnik. J

Nálunk a vezényszó a „Fel” és ilyenkor mindig lehajolok,hogy feltudjon ugrani, de ha fent van,akkor egy kicsit fel is egyenesedhetünk ( nem nagyon, csak annyira,hogy a kutya még egyensúlyban maradjon de nekünk is kényelmesebb legyen )

Ha már profin megy a felugrás,bolondíthatjuk a trükköt azzal,hogy kérünk tőle valamit,amíg a hátunkon van. Pl ülés, fektetés,pitizés,hangot adás

Ezeket meg úgy lehet megtanítani,hogy ha a kutya ismeri az alábbi trükköket, felugrasztjuk a hátunkra, és kiadjuk neki.

Először nekünk se sikerült, de ha kitartóak vagyunk, és a kutya is egyensúlyban van, és nem csak arra figyel, hogy ne essen le, akkor meg lehet tanulni.

 

Sok sikert minden kísérletezőnek J1538794_659585744104929_1557817746_n.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.