Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


3. Helyben maradás

Ennek a "trükknek" a megtanítása már valamivel nehezebb, de nem lehetetlen.

Igazából a helyben maradást, az ültetést, a fektetést, és a behívást nem hívnám trükknek, inkább feladatnak, de mivel ezek azok az alap dolgok, amit minden kutyának tudnia kellene, ezért fontosnak tartom a leírását.

Helyben maradást taníthatunk ülve, feküdve, vagy állva a kutyának.

Leírásomban az üllel fogom szemléltetni, de mind a 3 testhelyzetben ugyan az a tanítás menete.

Először leültetem a kutyám magammal szemben, és kiadom a "marad" vezényszót. Várok pár másodpercet, és ha a kutya ülve marad, akkor odaadom neki a jutalomfalatot.

Eleinte csak így gyakoroljuk, hogy a kutya legalább egy kicsit elkezdje kapizsgálni, hogy mit is akarunk.

Pár alkalommal való gyakorlás után elkezdhetjük növelni a távolságot köztünk, és kutyánk között. Az időtartamot egyenlőre ne hosszabbítsuk csak a távolságot. Először lépjünk hátra egy lépést, várjunk pár másodpercet, majd menjünk vissza a kutyához, és jutalmazzuk. Ha egy lépéssel már megy, akkor kettő lépés, majd 3  és fokozatosan így tovább. Ha már megy pl. 10 lépés távolságból, akkor amikor megállunk a kellő távolságban, akkor ne csak pár msp-ig maradjunk ott, hanem számoljunk el magunkban mondjuk 10-ig vagy 15-ig és ha a kutya úgy marad, ahogy mi ott hagytuk, akkor visszamegyünk, és nagy jutalmazás

Ez a feladat több türelmet igényel, mert eleinte egészen biztos, hogy a kutya fel fog állni, és megpróbál utánunk jönni, de ha türelmesek vagyunk, akkor idővel rájön a feladatra, és végre fogja hajtani

Ha a helyben maradás már megy messziről, és sok ideig, megpróbálkozhatunk elbújni a kutya elől egy olyan helyre, ahol ő nem lát minket, de mi látjuk őt.

Ezt ugyan úgy csináljuk, mint eddig, leültetjük, kimondjuk a marad vezényszót, és pl bemegyünk a házba, és egy ablakból figyeljük a kutyát. Eleinte csak pár msp-re menjünk be, és ezt az időt is lehet fokozatosan kitolni.

Ezeket a dolgokat fontos vele inger gazdag környezetben is gyakorolni, mert otthon, ahol nem érik váratlan dolgok sokszor tökéletesen tudják, hogy mit kell csinálniuk, de egy új környezetben, pl a városban lehet, hogy semmit nem fog a kutyánk végre hajtani az addig tanultakból, mert egyszerűen minden más eltereli a figyelmét.

Ezért a lehető legtöbb helyen, és a legkülönbözőbb helyzetekben is próbáljuk meg gyakorolni a már addig tanult feladatokat, hogy kutyánk bármilyen helyzetben végre hajtsa azokat

 A maradás kézjele a magam elé tartott kezem, mintha azt mondanám,hogy stop      .stop12.png

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.