Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


26. Lábfejre állás

 

Ezt a trükköt én elég bonyolult módon tanítottam meg, illetve ez volt az első trükk, amihez klikkert használtam.

Álljunk a kutyával szembe,  és érjük el, hogy megérintse a lábfejünket.  Több féleképpen  rá lehet erre venni, PL tegyünk egy kupakot a lábunkra, amit meg kell érintenie (előtte ha a kupakos megoldást választjuk, akkor gyakorolni kell vele a földön, hogy érintse meg.)

Én úgy vettem rá, hogy ahogy velem szemben ült a lába alá toltam a lábfejem, és ha rajta volt a lába az enyémen, akkor jött a klikk. Én még itt semmilyen vezényszót nem használtam.

Ha már elértük, hogy érintse a lábunkat, akkor amikor megérinti, még ne klikkeljünk, hanem várjunk, hogy tartsa rajta.

Ha már egy ideig rajta tartja lábát a lábunkon, akkor a másik lábunkkal is vegyük rá, hogy arra is lépjen rá az ő másik mancsával. Ha ügyesek vagyunk, akkor most mind a két lábukon rajta áll. Itt már én használtam a „lépj” vezényszavamat.

Ha szemből már megy a dolog, akkor hívjuk be kukucsba, a lábfejeinket fordítsuk teljesen befelé, és mondjuk ki a vezényszót. (én azért fordítottam be a lábaimat, hogy lássa, hogy azzal kell valamit csinálni, mert nem olyan, mint mindig, meg így neki is kényelmesebb volt, nem kellett terpesztene)

Eleinte nekem sem értette, de ha megérintettem a lábammal az övét, akkor rögtön rálépett.

Eleinte csak eddig gyakoroljunk, ha rajtunk áll, nagyon dicsérjük meg. Ha már biztosan megy eddig a dolog, akkor elkezdhetünk lépkedni. Először csak egyet, ha rajtunk marad, akkor nagy dicséret. Aztán szépen fokozatosan növelni a lépések számát, és később, ha előre már tudunk haladni, akkor gyakoroljuk hátra felé is.

 

Én eszerint a módszer szerint tanítottam, ami tényleg bonyolult, de nekem megérte a fáradozást.

Ha más rövidebb úton akarja tanítani, akkor kezdheti rögtön úgy, hogy a kutya a két lába közt áll, és úgy próbálja végig járni az egész tanítást. Én jobb szerettem, hogy a gyakorlás elején folyamatos lehetett a  szemkontaktus, így a kutya is jobban figyelt rám. Bár, az én módszerem a tanítás alatt kényelmetlen, és néha fájdalmas, mert ahogy kifordított lábakkal előre hajolok nem nevezhető épp a pihentető testtartásnak.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.