Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


1. Ülés

 

Úgy gondolom, hogy minden kutyának az egyik legalapvetőbb dolog, amit tudnia illik az az ülés.

Szerencsére megtanítása nem igényel sok időt, és különösebb tapasztalatot, mert egyszerű rávezetéssel elérhető, hogy a kutya leüljön.

Kezdjük úgy a gyakorlatot, hogy a kutyát magunkhoz hívjuk, és megmutatjuk neki a kezünkben lévő jutalomfalatot. Mikor érdeklődést tanúsít a jutalom felé, akkor a jutalmat tartsuk a feje fölé, épp olyan magasra, hogy ne érje el. Ha túl magasra tartjuk, akkor megeshet, hogy két lábra áll, vagy ránk ugrik, hogy elérje.

Ha így tartjuk a jutalmat, és felfelé néz a kutya, akkor le fogja tenni a fenekét. Amint a feneke földet ér, adjuk oda neki a jutalom falatot, és mondjuk ki az ül vezényszót.

Ha ez megtörtént, akkor állítsuk fel a kutyát, és ismételjük meg az előbb leírtakat. Perceken belül ráfog jönni a kutya arra, hogy mit várunk el tőle, és egyre gyakorlottabban fog leülni.

Ha kutyája nem akarna ennek ellenére sem leülni, akkor a derekára tett kézzel finoman nyomjuk le a fenekét a földre, és amint leült, akkor kapja meg  a jutalmat.

Mind a két módszer eredményes, bár én jobban preferálom azokat a megoldásokat, ahol a kutya magától jön rá arra, hogy mit várok el tőle, és nem kell " erővel" rávennem arra, amit kérek. És így szerintem  ő is jobban élvezi, mert gondolkodnia kell, hogy mit akarok tőle.

Nálam a leülés kézjele a felfelé tartott mutatóujj. Ha a kutya gyakorlottabb lesz, el lehet hagyni a kézjelet, és csak vezényszóval elérni, hogy a kívánt mozdulatsort hajtsa végre

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.